Onderzoek naar telefoontaps

Minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) stelt een onderzoek in naar het afluisteren en opnemen van telefoongesprekken. Hij komt daarmee tegemoet aan de wens van een meerderheid in de Tweede Kamer.

In Hirsch Ballin laat telefoontaps onderzoeken in de Telegraaf:

Minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) stelt een onderzoek in naar het afluisteren en opnemen van telefoongesprekken. Hij komt daarmee tegemoet aan de wens van een meerderheid in de Tweede Kamer […].

Het onderzoek naar de politie- en justitietaps moet leiden tot meer inzichten in de effectiviteit en de kosten. Ook wordt gekeken of mensen die afgeluisterd zijn, daar wel van op de hoogte gebracht worden.

Hirsch Ballin beloofde dat hij het veelvuldige tappen zal vergelijken met andere opsporingsmethoden. Hij hield de Kamer voor dat taps niet alleen bedoeld zijn om mensen op te sporen en te veroordelen als er al een criminele daad is gebeurd, maar dat ze ook gebruikt worden om bijvoorbeeld een moord te voorkomen.