Internet moet weer decentraal worden

Afbeelding: Rop Gonggrijp (schermafdruk van TEDx video) | Licentie: CC BY-NC-SA 3.0

De huidige tendens om alles bij een paar centrale partijen onder te brengen, tast onze zelfredzaamheid aan. Dat zegt Rop Gonggrijp in een interview.

In het artikel Ideaal als internet weer decentraler wordt bij Netkwesties:

Wat vind je van de verheerlijking van sociale media?

Ik maak mij druk om de centralisering die plaatsvindt. Wij hadden een universum van kleine serviceproviders die hun eigen ding deden en iedereen die op eigen websites van verschillende mogelijkheden gebruikmaakten. Dat wordt vervangen door een monocultuur van Google, Apple en Facebook die alle diensten bieden. Wat we in Nederland overhouden zijn kabels, modems en routers, de basale technologie. […] Dat is problematisch nog los van de mogelijkheid van overheden om via die centrale partijen te controleren tast het de zelfredzaamheid aan, de waarde van wat we binnen deze community Nederland aan elkaar kunnen bieden. […]

Binnen de Facebooks en Googleplussen kun je je toch uitleven, groepen vormen, kringen bouwen, van alles uitwisselen?

Ja, maar binnen de domeinen die bezit zijn van partijen met allerlei belangen. Ik vind dat principieel onjuist. Ik zie liever een pluriforme markt en veel spelers dan maar een paar spelers die elkaar volgen. Uiteindelijk is dat ongezond. We leden maatschappelijk onder Microsoft die niet meer hoefde te innoveren en liepen vast met onze computers door die monocultuur. Nu dreigen we met internet dezelfde fout te maken. Google, Apple en Facebook verdelen de wereld.

[…]

De overheden kunnen nu toch weinig uitrichten tegen deze monolieten?

Dus hoop ik dat gebruikers zelf inzien at ze een heilloze weg inslaan. Mijn ideaal is dat het internet over tien jaar weer veel decentraler is dan nu, veel meer naar de wortels terugkeert. Niet steeds weer monopolisten die voor tien of vijftien jaar heersen.

Hoe heb jij privacy zien veranderen sinds je ruim twintig jaar geleden online kwam?

Ik denk dat er hele grote problemen kunnen komen door Facebook met een uitermate donker privacyrecord en een oprichter die privacy een achterhoedegevecht vindt. Iedereen stort zijn hele leven erin, met miljarden foto’s, voorkeuren en meningen. Ik vind dat uitermate twijfelachtig, gevaarlijk, donker.

Vrije keuzes toch?

Dat sluit helemaal niet uit dat het donker, naar en kwaadaardig is. Al die mensen die op een plein Hitler stonden toe te juichen deden dat ook uit een vrije keuze. Vrije keuze en donker en ellendig sluiten elkaar niet uit.

We hadden Diginotar, Lektober en nog eens serie beveiligingsproblemen in 2011. Kan dat beter?

Beveiliging moet eerst prioriteit krijgen, al in de ontwerpfase. Beveiliging moet een voorwaarde worden zonder welk je geen systeem begint. Maar het is een puinhoop. Het is allemaal snel bijeen gegrabbelde, vaak door losers gebouwde, fors gefactureerde bullshit.

Daar moeten we het mee doen?

Dat hoort bij dit tijdperk. Voor we APK en liftkeuringen hadden kenden we veel gammele auto’s op de weg en spectaculaire liftongevallen. Op een gegeven moment worden de kosten voor de samenleving zo hoog dat er pressie komt om de politiek wakker te schudden. Ik geloof in die zin in vooruitgang.