OM: geen cameratoezicht zonder aangetoonde noodzaak

Het OM spreekt tegen cameratoezicht in Heerhugowaard te blokkeren, maar zegt dat cameratoezicht alleen toegelaten wordt als er een noodzaak voor is. Particuliere beveiliing is niet van deze tijd, volgens de burgemeester.

Eerder deze week werd duidelijk dat er in het nieuwe stadshart van Heerhugowaard geen cameratoezicht komt. In het artikel OM weigert cameratoezicht Heerhugowaard op de website Binnenlands Bestuur is nu te lezen:

Het Openbaar Ministerie zegt in een reactie op de uitlatingen van Ter Heegde dat Heerhugowaard geen duidelijke, volwaardige veiligheidsanalyse heeft gemaakt waaruit zou blijken dat in het nieuwe centrum cameratoezicht proportioneel is. ‘Volgens de Gemeentewet moet er sprake zijn van een noodzaak. Het moet een uiterste middel zijn. En er moet flankerend beleid zijn,’ zegt de plaatsvervangend hoofdofficier van justitie Everaars. Hij spreekt tegen dat het OM cameratoezicht daadwerkelijk blokkeert. ‘Als uit een grondige veiligheidsanalyse de noodzaak blijkt, zouden wij daar best in mee kunnen gaan.’ Maar voorzichtigheid is geboden voordat camera’s in de publieke ruimte worden ingezet om toezicht te houden, meent Everaars: ‘Camera’s tasten de privacy aan in de openbare ruimte. Wij moeten adviseren of die aantasting proportioneel is.’

Heerhugowaard is niet de enige gemeente waar het gemeentebestuur cameratoezicht wil, maar het mede door de terughoudendheid van politie en OM nog niet is ingevoerd. Ook burgemeester Oosterop van de gemeente Graft De Rijp wil cameratoezicht. […]

[Heerhugowaard's burgemeester:] ‘Ik kies nu met die particuliere beveiliging eieren voor mijn geld. Maar het is niet van deze tijd. Ik wil cameratoezicht. Het is zo’n groot nieuw stadshart, je redt het niet met alleen een beveiliger en een agent extra.’