Kentekenscanner Amsterdamse milieuzone

In de milieuzone van Amsterdam, grofweg het gebied binnen de ring A10, houden 53 camera's met kentekenherkenning het inkomende verkeer in de gaten. "Vieze" vrachtauto's die de zone binnenrijden krijgen automatisch een boete.

De website logistiek.nl meldt in het artikel Cameratoezicht Amsterdamse milieuzone succesvol: ‘Vieze’ trucks komen nog maar zelden in de Amsterdamse milieuzone. Dat zegt de Dienst Infrastructuur, Verkeer en Vervoer (DIVV). […] Dat komt volgens DIVV vooral door de 53 camera's die de gemeente in september in gebruik heeft genomen. Die hangen bij alle toegangswegen van de milieuzone en zijn uitgerust met een scanner, die alle kentekens leest en controleert of de bewuste vrachtauto's wel in het gebied mag komen. Uit een ander artikel blijkt de omvang van het gebied:

De gemeente Amsterdam heeft de milieuzone ingesteld voor het gebied binnen de Ring A10 met enkele uitzonderingen. Stadsdeel Amsterdam-Noord is uitgezonderd omdat hier geen luchtkwaliteitsknelpunten zijn. De bedrijventerreinen RAI, De Schinkel, Cruquius, Amstel en Amstel Business Park zijn uitgezonderd omdat het vrachtverkeer daar meestal geen bestemming elders in de stad heeft.