Kentekenregistratie nu ook vanaf politiemotor

Afbeelding: DSC00062 van Kevin | Licentie: CC BY-NC 2.0

De Rotterdamse politie heeft een motor in gebruik genomen waarmee de kentekens van passerende auto’s kunnen worden vastgelegd. 

In het artikel ANPR-motor in het politievakblad Blauw:

Binnen de Nederlandse politie is het Rotterdamse korps het eerste dat Automatic Number Plate Recognition (ANPR) ingebouwd heeft in en op een herkenbare politiemotor. De ANPR-motor is speciaal ontwikkeld voor de motorsurveillancedienst. Ook elders in Europa is ANPR niet eerder toegepast op een motor. […]

Twee pilots wezen uit dat het veilig is om met ANPR-apparatuur op een motorfiets te werken en dat deze toepassing zeker meerwaarde heeft ten opzichte van een ANPR-systeem in een auto. Het ANPRsysteem op de motor bestaat uit drie units, een pc in de koffer van de motor, een scherm voor de bestuurder waar deze de informatie vanaf kan lezen en een camera die aan de voorzijde van de motor is geïnstalleerd. De motor is binnen en buiten de bebouwde kom inzetbaar en zowel overdag als ’s nachts te gebruiken. De inzet van de ANPR-motor verhoogt de heterdaadkracht van de politie en is een uitstekend middel tegen overvallen en scooteroverlast. In geval van een melding waarbij een voertuig betrokken is, is het mogelijk snel ter plaatse te zijn en tijdens het aanrijden de voertuigen die in beide rijrichtingen worden gepasseerd te scannen. Ook het scannen van haaks op de rijbaan geplaatste voertuigen is geen probleem.