Belastingdienst mocht inkomens niet delen

Afbeelding: Belgische Oplossing... van hans thijs | Licentie: CC BY 2.0

De Belastingdienst mag voorlopig geen inkomensgegevens van huurders aan woningcorporaties en andere verhuurders geven. De wet die dit mogelijk maakt, moet eerst in werking treden.

Binnenlands Bestuur schrijft in het artikel Belastingdienst mag geen info huurders geven:

Dat heeft de rechtbank in Den Haag vrijdag geoordeeld in een kort geding dat een aantal huurders uit Amsterdam had aangespannen tegen de Nederlandse staat. Het kabinet wil dat huisbazen de huur van huurders met een jaarinkomen van meer dan 43.000 euro met 5 procent mogen verhogen. […] De wet werd deze week goedgekeurd door de Tweede Kamer, de Eerste Kamer moet zich er nog over buigen. Het kabinet hoopt dat hij 1 juli in gaat.

Onderdeel van het plan is dat verhuurders gegevens over het inkomen van huurders kunnen opvragen bij de fiscus. Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers had de Belastingdienst een ontheffing gegeven om die informatie nu al te geven. Op die manier kon de huurverhoging al per 1 juli ingaan.

De huurders uit Amsterdam (allen aangesloten bij de Huurdersvereniging Oost) vonden het niet kunnen dat de Belastingdienst nu al inkomensgegevens verstrekt terwijl de wet nog geen feit is. De rechtbank geeft hen hierin gelijk. Zij oordeelt ook dat huurders van wie al informatie over het inkomen is gegeven, een brief moeten krijgen met de mededeling dat dit niet had mogen gebeuren.

Zie ook Kabinet deelt inkomensgegevens huurders.