Ineffectieve blokkade bedreigt internetvrijheid

Afbeelding: Untitled van Maeker | Licentie: CC BY-NC-SA

De blokkade van de The Pirate Bay door BREIN is op termijn een enorme inbreuk op de privacy en vrijheid van internetgebruikers.

Bits of Freedom schrijft in Voor Brein zijn straks alle internetters verdacht:

Brein heeft als onderbouwing van de rechtzaak tegen Ziggo en XS4all een aantal steekproeven gedaan. Met deze steekproeven hebben ze gemeten hoeveel abonnees onbetaalde bestanden aanbieden via Bittorrent. Onderzoekers van de UvA hebben deze steekproeven, enige tijd na het aanzetten van de blokkade, herhaald. Zij hebben daarbij geen significante afname gevonden in het delen van onbetaalde bestanden. Hiermee tonen de onderzoekers aan dat de blokkade helemaal geen effect heeft.

Brein beseft dat natuurlijk ook. En daarom probeert ze de blokkade nu te verschuiven, van internetproviders naar proxies […] Eerst waren dat nog proxies die alleen maar The Pirate Bay doorgaven. Maar inmiddels zijn ook proxies die andere websites doorgeven in het vizier van Brein gekomen.

De strategie van Brein om haar blokkade uit te breiden heeft verregaande gevolgen. […] Hoeveel proxies er ook geblokkeerd worden, er zullen altijd nieuwe manieren worden gevonden om toch toegang te krijgen. Deze lange strijd levert daarom uiteindelijk niets op voor de rechthebbenden: die worden er geen cent beter van. Maar dat betekent niet dat je dan beter af bent: in haar zucht naar handhaving zal Brein providers gaan dwingen om in plaats van te blokkeren, Deep Packet Inspection (DPI) te gebruiken om alle internetters te controleren (iets dat ze al eerder heeft voorgesteld).

Dat betekent dat jij, als internetter, bij voorbaat verdacht bent. Dat is buiten alle proporties en zou een grote inbreuk op je privacy zijn. En naast je privacy bedreigen de acties van Brein ook jouw recht op vrije toegang tot informatie. Door steeds meer websites en proxies te blokkeren, groeit in de eerste plaats het risico op ‘overblokkering’, oftewel het meeblokkeren van informatie waar geen auteursrechten van anderen op rusten. Daarnaast kunnen websites in principe niet alleen met een beroep op het auteursrecht, maar ook vanwege veiligheid, expliciete content of om andere renenen worden geblokkeerd. […]