Veilingnotaris.nl lekt honderden paspoortnummers

Onroerend goed veilingmonitor Veilingnotaris.nl lekt honderden paspoortnummers die staan vermeld in pdf-documenten. De nummers zijn gekoppeld aan persooonsgegevens. Deze documenten zijn onder meer terug te vinden via Google.

In het artikel Veilingnotaris.nl lekt honderden paspoortnummers meldt Webwereld:

Onroerend goed veilingmonitor Veilingnotaris.nl lekt honderden paspoortnummers die staan vermeld in pdf-documenten. De nummers zijn gekoppeld aan persooonsgegevens. Op Veilingnotaris.nl staat een overzicht van zoveel mogelijk Nederlandse onroerend goed veilingen. […] Hoewel de het register met documenten waarop de site is gebaseerd officieel niet bereikbaar is voor pottenkijkers, weet Google de pdf-documenten gewoon te vinden. Op deze manier liggen de namen en paspoortnummers van enkele honderden personen op straat. […] Naast paspoortnummers zijn ook andere identiteitsnummers, zoals die van verblijfsvergunningen terug te vinden in de verschillende documenten.

Volgens [initiatiefnemer] Van Dinther is Veilingnotaris ook niet verantwoordelijk voor publicatie. De notaris die het pand veilt is aansprakelijk voor de gepubliceerde documenten. "Het enige dat wij in onze privacyverklaring hebben opgenomen is dat wij de persoonlijke gegevens van onze bezoekers zorgvuldig behandelen en beveiligen." […]

Van Dinther kan overigens niet uitleggen waarom de servermap met de gevoelige documenten op 'veilingsite.nl/downloads/veilingattachments' is afgeschermd voor gewone bezoekers.

Twee dagen later schrijft Webwereld in het artikel Veilingnotaris.nl lekt nog steeds paspoortnummers:

Het openstaande webarchief van Veilingnotaris.nl is gedeeltelijk op slot gezet, toch er zijn nog steeds documenten met namen en paspoortnummers te downloaden. Veilingnotaris.nl lekte tot gisteren via Google honderden namen en paspoortnummers. Na verschillende publicaties is het archief nu gedicht. Er zijn nog steeds documenten te downloaden waarin naam en paspoortnummer van verschillende personen worden gepubliceerd. Ook is er een huurovereenkomst te zien waarin het rekeningnummer van de huurder wordt gepubliceerd.