AIVD en NCTb willen opslag vluchtgegevens

Afbeelding gebaseerd op Schiphol IMG_1608 van Jeroen Elfferich (licentie: CC BY-NC-SA 2.0)

De Nederlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten moeten kunnen beschikken over vlieggegevens van passagiers die Nederland in- en uitreizen.

Het NRC schrijft in het artikel AIVD en NCTb willen opslag vluchtgegevens:

De Nederlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten moeten kunnen beschikken over vlieggegevens van passagiers die Nederland in- en uitreizen. Daarvoor pleitten de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) en de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) vanmiddag tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer.

De NCTb en AIVD verzekerden de Kamer geen ‘vliegboekjes’ met alle vlieggegevens van alle passagiers te willen creëren, maar willen wel dat de vluchtgegevens tijdelijk worden opgeslagen zodat de diensten „dreigingsgerelateerde informatie” bij „specifieke reisdoelen” kunnen ophalen.