Acht jaar cameratoezicht Amsterdam Slotervaart: “gewoon zinloos”

Uit een evaluatie uit 2008 van het cameratoezicht in Amsterdam Slotervaart blijkt dat sinds het begin van het project, acht jaar eerder, de beeldkwaliteit eigenlijk zo slecht is geweest dat het nergens voor gebruikt kon worden. De zwart-wit beelden zijn schokkerig en korrelig, ongeschikt voor identificatie van daders.

Begin december 2009 deed ik bij de gemeente Amsterdam een verzoek op basis van de Wet openbaarheid van bestuur waarbij ik vroeg om alle documenten die betrekking hadden op de verlenging van de toestemming voor cameratoezicht in Stadsdeel Slotervaart. In de tweede helft van januari was de buit binnen. Van de documenten is de evaluatie Bij nader inzien uit oktober 2008 interessant leesvoer. Uit Je mag blij zijn als je het type auto herkent:

De kwaliteit van de beelden is te slecht om bruikbaar te zijn. De zwart-wit beelden zijn schokkerig en korrelig, ongeschikt voor identificatie van daders. Ook als de dader recht in het gezicht wordt gefilmd, is de dader nauwelijks herkenbaar. […]

[…] [De stroomvoorziening voor de camera's] is ooit gedeeltelijk bij particuliere bedrijven die aan het plein zijn gevestigd ondergebracht. Om geld te besparen zetten die de stroom uit, waardoor er na ongeveer half tien 's avonds en in het gehele weekend geen camerabeelden beschikbaar zijn.

[…] De vaste camera's zijn niet geborgd en de jongeren kunnen de camera's gemakkelijk draaien. Het komt regelmatig voor dat de camera's wel aanstaan, maar niet langer gericht zijn op de bedoelde plek. […]

[…] Uit de evaluatie blijkt dat mensen op straat inmiddels wel weten dat het in de praktijk zelden voorkomt dat er op basis van cameratoezicht actie wordt ondernomen. […]

[…] De jongeren op de straat weten dat ze gezien worden, maar ook dat ze niet herkend kunnen worden. Ze trekken zich dan ook weinig aan van de camera's. […]