CBP behandeld handhavingsverzoek anoniem reizen

Het CBP start een onderzoek naar de mogelijkheid om anoniem te reizen, zonder dat de reiziger hiervoor extra moet betalen. Studenten hebben, sinds de invoering van de OV Chipkaart voor studenten, helemaal geen mogelijkheid meer om anoniem te reizen.

Gerrit-Jan Zwenne meldt in het artikel Privacywaakhond begint onderzoek naar 'datagraaien' door OV-bedrijven op zijn weblog dat het CBP onderzoek gaat doen naar de mogelijkheden van anoniem reizen. Het gaat daarbij specifiek om de mogelijkheid om anoniem te kunnen reizen, zonder dat de reiziger daarvoor extra hoeft te betalen.

Eerder had ik daarover al met Vincent Dekker, journalist bij Trouw, een handhavingsverzoek ingediend bij het het College Bescherming Persoonsgegevens. Indertijd vond de privacytoezichthouder het niet nodig daartegen op te treden, enwel omdat Vincent er op dat moment nog voor zou kunnen kiezen om een papieren kaartje te kopen en zo alsnog anoniem te reizen. […] Inmiddels is de situatie veranderd. De Studenten OV-chip is ingevoerd en dat betekent dat in elk geval studenten geen (echte) keuze meer hebben om anoniem te reizen. Dat was voldoende reden om met enkele studenten weer een handhavingsverzoek in te dienen bij het onze nationale privacywaakhond. […] Inmiddels heeft het CBP laten weten de handschoen op te pakken. Er wordt een onderzoek ingesteld.