NXP klaagt onderzoekers ov-chip aan

De Radboud Universiteit Nijmegen trekt de wetenschappelijke publicatie over gebreken aan de Mifare Classic Chip niet terug. Ze wacht met vertrouwen het kort geding af dat NXP, producent van de chip, vandaag tegen de universiteit heeft aangespannen.

Volgens het artikel NXP klaagt onderzoekers ov-chip aan heeft de producent van de Mifare Classic chipkaart de Radboud Univesiteit aangeklaagd in een poging om publicatie van onderzoek naar zwakheden in de Mifare Classic te blokkeren. De Radboud Universiteit zegt in een persbericht door te willen gaan met de wetenschappelijke publicatie over de chip:

De Radboud Universiteit Nijmegen trekt de wetenschappelijke publicatie van prof. Bart Jacobs, hoogleraar Computerbeveiliging, over gebreken aan de Mifare Classic Chip niet terug. Ze wacht met vertrouwen het kort geding af dat NXP, producent van de chip, vandaag tegen de universiteit heeft aangespannen. De universiteit acht een publicatieverbod in strijd met de academische vrijheid van onderzoek en maatschappelijk ongewenst.

Vanwege haar maatschappelijke verantwoordelijkheid heeft de universiteit de rijksoverheid en NXP direct vertrouwelijk op de hoogte gesteld van de resultaten van het onafhankelijk onderzoek naar de Mifare Classic Chip. […] De onderzoekers hebben sinds maart bewust geen verdere details over de onvolkomenheden van de chip bekend gemaakt om belanghebbenden, waaronder NXP, de kans te geven de nodige maatregelen te nemen.

Inmiddels is het wetenschappelijk artikel onder leiding van prof. dr. Bart Jacobs gereed. […] Het artikel is ook naar NXP verzonden. NXP heeft vervolgens bezwaren kenbaar gemaakt tegen de publicatie. De Radboud Universiteit heeft welwillend aangeboden om via arbitrage te laten oordelen over de datum van publicatie. NXP heeft dit voorstel niet aanvaard en kiest voor de weg van een kort geding […]