Radboud Universiteit kraakt RFID-chip van autosleutel

Afbeelding: The Hummer.JPG van Laura Whitehead | Licentie: CC BY-NC 2.0

De electronica voor de startonderbreker van zo’n 200 typen auto’s is gekraakt, waardoor dieven de auto makkelijker kunnen stelen.

In het artikelĀ Radboud Universiteit kraakt RFID-chip van autosleutel op Webwereld:

Onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen hebben de NXP-chip Hitag2 gekraakt, die gebruikt wordt in 200 typen auto’s om te starten. De chip is oud en brak, erkent NXP zelf.

Honderdduizenden auto’s die in Nederland rondrijden zijn eenvoudig te stelen omdat de RFID-chip voor de startonderbreker is gekraakt. Hierdoor kunnen kwaadwillenden als ze in de buurt van de eigenaar zijn de code van de autosleutel opvangen en in een fractie van een seconde kraken.

Met de gekloonde autosleutel kan de auto daarna eenvoudig worden gestart, demonstreren onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen bij tv-programa Nieuwsuur. De kraak werkt overigens niet om de deuren te openen of het alarm uit te schakelen.

Het betreft de Hitag2-chip van de Nederlandse chipbakker NXP, in productie sinds 1998. Volgens Volgens Bart Jacobs, hoogleraar computerbeveiliging aan de Radboud, is al sinds het begin bekend dat de cryptografie van de Hitag2 zwak is.

De Hitag2 zit momenteel in ruim 200 typen auto’s, van Bentley, BMW, Hummer en Porsche tot Kia, Dacia en Hyundai.