Kamervragen over nep-accounts politie op internet

Afbeelding: FACEBOOK(LET) Frontside van GOIABA - Johannes Fuchs | Licentie: CC BY 2.0

Een Tweede Kamerlid van de VVD vraagt de minister van Veiligheid en Justitie of de inzet van “namaak accounts” door de politie mogelijk moet zijn.

Ard van der Steur van de VVD vraagt de minister:

Deelt u de mening dat de inzet van namaak accounts door de politie op populaire sociale media sites mogelijk moet zijn om potentiële misbruikers te identificeren en gevaar voor gewone gebruikers te voorkomen?

Welke aanpassingen van wet- en regelgeving zijn nodig om de hier bedoelde inzet mogelijk te maken? Wanneer komt u met voorstellen daartoe?

Hij vraagt dat naar aanleiding van een bericht in het Leids Dagblad:

De 36-jarige Leidenaar, die werd verdacht van het uitlokken van seks met een minderjarige en het bezit van kinderporno, gaat vrijuit. Omdat de politie een ’lokpuber’ inzette, vindt de Haagse rechtbank zijn aanhouding onrechtmatig.

Sidney Smeets, de advocaat van de Leidenaar, spreekt van een doorbraak. ,,Het is nu duidelijk dat de rechter niets ziet in de inzet van een lokpuber om iemand te betrappen op het uitlokken van seks met een minderjarige. Het Openbaar Ministerie heeft eerder gezegd dat ze deze zaak als een testcase beschouwen. We kennen nu het resultaat.’’