Camerabeelden A28 niet toegestaan als bewijs

Politie en justitie hadden tijdens een strafrechtelijk onderzoek geen gebruik mogen maken van de registratiecamera's boven de A28. Dat blijkt uit een uitspraak van het gerechtshof in Leeuwarden van woensdag.

Op de website van de Tweede Kamer is een ANP nieuwsbericht gepubliceerd. In Camerabeelden A28 niet toegestaan als bewijs staat:

Politie en justitie hadden tijdens een strafrechtelijk onderzoek geen gebruik mogen maken van de registratiecamera's boven de A28. Dat blijkt uit een uitspraak van het gerechtshof in Leeuwarden van woensdag.

Volgens het gerechtshof ontbreekt elke wettelijke basis voor het gebruik van het registratiesysteem bij een opsporingsonderzoek. Het hof is ook van oordeel dat het Openbaar Ministerie had kunnen weten dat camerabeelden in de zaak niet zouden worden toegestaan als bewijs. ,,Uit Kamerstukken blijkt dat de minister vindt dat voor uitvoering van het plan onvoldoende wettelijke basis bestaat'', zo zegt het hof.

De mannen waren namelijk op dat moment niet verdacht en stonden dus niet in het systeem. ,,Er is achteraf een vergelijking gemaakt'', zegt het hof. ,,En gegevens die geen hit opleveren, dienen direct te worden vernietigd.'' Het gerechtshof spreekt hiermee de uitspraak van de rechtbank in Zwolle vorig jaar tegen.