Gebruik ANPR politie Amsterdam-Amstelland

ANPR-camera's in onopvallende politieauto

In juli 2010 had het Amsterdamse korps zeven auto’s uitgerust met camera’s waarmee de kentekens van passerende auto’s kon worden geregistreerd.

Verzoek

ANPR is de techniek waarbij camera’s de kentekens van passerende auto’s kunnen herkennen en registreren. Het grootschalig en structureel vastleggen van de kentekens van auto’s is niet zonder risico’s.

Om antwoord te kunnen geven hoe en hoe vaak kentekens van passerende auto’s automatisch wordt vastgelegd, heb ik een aantal verzoeken op grond van de Wet openbaarheid van bestuur gedaan. In 2010 vroeg ik het politiekorps Amsterdam-Amstelland naar documenten over het gebruik van ANPR. Het is natuurlijk goed mogelijk dat in tussentijd de situatie is veranderd.

Beslissing

Het korps maakte in de zomer van 2010 haar beslissing bekend en stuurde een paar weken later nog een aanvullende beslissing. Het korps maakte twee documenten openbaar:

Locatie ANPR-camera’s

In het rapport schrijft het korps:

Bij de Politie Amsterdam-Amstelland is er door de Dienst Controle Infrastructuur Verkeer (DCIV) tot en met 2009 gewerkt met drie ANPR camera’s. Deze zijn voornamelijk ingezet bij verkeerscontroles. Gezien de prima resultaten is in 2009 besloten het aantal uit te breiden van drie naar zeven ANPR sets, ingebouwd in voertuigen van de RPAA. Deze voertuigen kunnen in het gehele korps worden ingezet voor verkeerscontroles door daarvoor opgeleide medewerkers.

Update: In de afdrukken van de pagina’s van het intranet worden tal van afkortingen genoemd. @jasperwillem was zo vriendelijk de RDW-afkortingen even op te zoeken: A33 = kenteken is vervangen; A34 = ongeldig artikel 17 RKR, documentatie voor kentekenbewijs niet ingeleverd; A51 = demontage door erkend bedrijf; A52 = voertuig is geëxporteerd; A53 = gebruik buiten openbare weg; A54 = belastingplicht op voertuig geschorst; A61 = ongeldigverklaring rijden op openbare weg; A87 = voertuig gestolen; A91 = vervangend kenteken en A93 = kenteken vervallen. OPS is het register van ontraceerbare veroordeelden, PaPos is het Parket Politie Opsporingssysteem.