Inzage persoonsgegevens International Card Services

Ergens in november 2008 ben ik verhuisd. Voor de verhuizing heb ik gebruik gemaakt van TNT Verhuisservice. Ik meen goed opgelet te hebben en nergens iets aangevinkt te hebben, anders dan de service voor het doorsturen van de post en de notificatie van enkele partijen waarmee ik al zaken deed. Ik heb blijkbaar niet goed opgelet, want na mijn verhuizing kreeg ik onder meer reclame van International Card Services en de ANWB.

In de tweede helft van december kreeg ik een brief van VISA, onderdeel van International Card Services. In deze brief werd me een een “welkomstcadeau” van 25 euro aangeboden, als ik een Visa The World Card zou afnemen:

[…] Zo vlak na de aankoop van een huis kunt u wat extra financiële ruimte waarschijnlijk goed gebruiken. Daarom bieden we de Card een heel jaar gratis aan. Daarnast krijgt u als welkomstcadeau € 25,- tegoed op uw Card bijgeschreven. Direct een leuke korting op die ene mooie bank of moderne lamp waarmee u uw inrichting de ‘finishing touch’ geeft.

Dat ik geen huis gekocht heb, is even niet relevant. Ik was nieuwsgierig wie mijn gegevens verstrekt heeft en welke gegevens ze precies opgeslagen hadden. Om daar achter te komen stuurde ik op 21 december een brief naar International Card Services.

Recent heb ik van u een brief ontvangen naar aanleiding van mijn verhuizing. In deze brief wordt een VISA Card met een zogenaamd “welkomstcadeau van 25 euro” aangeboden. Naar aanleiding hiervan heb ik een tweetal vragen.

Graag verneem ik wie u de gegevens omtrent mijn verhuizing heeft verstrekt en met welk doel dat is gebeurt.

Op basis van de Wet Bescherming Persoonsgegevens, artikel 35, lid 1, verneem ik ook graag welke persoonsgegevens van mij door u worden verwerkt. Zoals in artikel 35 lid 2 is vermeld, verwacht ik dat deze mededeling een volledig overzicht daarvan bevat.

Begin januari kreeg ik antwoord:

Hiermee reageren wij op uw brief van 21 december. Onze excuses voor de late reactie.

Wij hebben uw adresgegevens ontvangen van de verhuisservice van TNT. Deze gegevens zijn niet verwerkt in ons systeem maar eenmalig gebruikt voor het aanbod van The World Card

Wij hebben er begrip voor dat u geen prijsstelt op dit ongevraagde aanbod. Uw gegevens worden niet meer door ons gebruikt.

Als u nog vragen heeft, dan beantwoorden wij deze uiteraard graag.

Ironisch genoeg heb ik in mijn brief nooit aangegeven geen interesse te hebben in de aanbiedingen van International Card Services. Ik heb enkel gevraagd naar de gegevens en de herkomst ervan. Maar, voorlopig ga ik er vanuit dat het inderdaad de enige en laatste aanbieding was.