Onterechte verwijdering afbeelding na klacht

De gewraakte afbeelding

Een leverancier van camera’s wordt gewezen op de slechte beveiliging ervan. Het bedrijf probeert via een NTD-procedure de problemen te verhullen.

In het artikel Intimidatie door WebCam.nl bij PC-Active:

In het artikel ‘Wordt u ook bespied?’ in PC-Active #264 (december 2012) staat een collage van een serie beelden, gestuurd door de lezer van ons tijdschrift die de privacy-misstand in eerste instantie aan ons kenbaar maakte en aangevuld met beelden van ons eigen onderzoek. Onze lezer gebruikte één van zijn beelden in een discussie over dit onderwerp op NUjij, waarop WebCam.NL besloot om onze lezer te intimideren met een DMCA-verzoek.

In de discussie op NUjij  is lezer rush1234 niet blij met het feit dat zijn/haar speeltje onderhevig is aan nieuwe veiligheidsmaatregelen. Onze lezer reageert dat in ieder geval één persoon in Westervoort blij zal zijn dat het bedienen van de camera’s door onbevoegden aan banden is gelegd. Om dat punt te onderstrepen, gebruikt hij een link naar een plaatje in Dropbox.

Om dit onwelgevallige beeld uit het publieke domein te krijgen besloot WebCam.NL bij Dropbox een klacht in te dienen, waarop onze tipgever de volgende e-mail ontving:

We have received a notification under the Digital Millennium Copyright Act (“DMCA”) from Unlimited Visions BV that the following material is claimed to be infringing:

https://dl.dropbox.com/u/978777/oei.png

Accordingly, under Section 512(c)(1)(C) of DMCA, we have removed or disabled access to the material that is claimed to be infringing or to be the subject of infringing activity.

As a result of this notice, public sharing on your account has been disabled. We will reinstate your account’s public links if you remove the file(s) listed above from your account.

De mail gaat verder, maar het is duidelijk dat een Nederlands bedrijf de Amerikaanse wetgeving misbruikt om een link naar een plaatje te laten verwijderen. […]

Dat het kan is duidelijk, maar of dit juridisch allemaal in orde is wagen wij te betwijfelen. Dat het Amerikaanse Dropbox zonder pardon ingrijpt is hun niet kwalijk te nemen, al zou een iets zorgvuldiger reactie niet hebben misstaan. Omdat wij van mening zijn dat de geplaatste screendump aan de Nederlandse wetgeving voldoet, hebben wij hem op onze server geplaatst. Het plaatje zonder de vervaging van het tijdstip was reeds in ons bezit.

[…]

Het is jammer dat WebCam.NL naast het nemen van betere veiligheidsmaatregelen, er ook voor kiest om de eerder gemaakte fouten te verhullen.