Vreemdelingenpolitie test mobiele vingerafdrukapparatuur

Afbeelding: Day 150 - West Midlands Police - Mobile Fingerprint Scanners van West Midlands Police | Licentie: CC BY-SA 2.0

De vreemdelingenpolitie is laaiend enthousiast over mobiele scanners voor ID-bewijzen en vingerafdrukken.

De Vreemdelingenpolitie heeft in mei en juni 2012 geëxperimenteerd met het gebruik van mobiele apparatuur. Onderzocht werd of op straat direct iemands identiteit en verblijfsstatus konden worden gecontroleerd. De apparatuur moest de agenten ook waarschuwen wanneer een vermoedelijke vreemdeling vuurwapengevaarlijk was.

Het hele systeem draait om Blackberry toestellen die de agenten meekrijgen. De telefoon is uitgerust met een apparatuur voor het geautomatiseerd uitlezen van identiteitsbewijzen. De gegevens worden vervolgens direct, via de internetverbinding, gecontroleerd op de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA), RDW, Nationaal Schengen Informatiesysteem (NSIS) en, bij vreemdelingendocumenten, de Basisvoorziening Vreemdelingen (BVV). De gegevens worden verder vergeleken met de gegevens in databanken van de politie waaruit moet blijken of de vermoedelijke vreemdeling gezocht wordt, recht heeft op verblijf of dat hij misschien nog boetes open heeft staan. De ingelezen gegevens van het identiteitsbewijs kunnen door de agent direct, per e-mail, doorgestuurd naar de mailbox van de agent.

De telefoon is ook voorzien van een apparaat voor het nemen van vingerafdrukken. Op basis van de vingerafdruk wordt het BVV bevraagt, waarna de agent de identiteit, de verblijfsstatus en een foto van de vermoedelijke vreemdeling te zien krijgt. Het systeem controleert natuurlijk ook meteen of degene die het identiteitsbewijs bij zich droeg ook de eigenaar is.

De agenten die met het systeem hebben geëxperimenteerd zijn laaiend enthousiast, zo blijkt uit de evaluatie. De identiteit van de gecontroleerde persoon is veel sneller te controleren, vreemdelingen die voor een tweede keer asiel komen aanvragen (33%!) zijn sneller als zodanig geïdentificeerd, men hoeft minder vaak naar het politiebureau voor nader onderzoek en “er hoeven weinig tot geen papieren notities meer gemaakt te worden.”

Het rapport Eindrapport Leertuin Mobiel werken Vreemdelingenpolitie werd me toegezonden, nadat het na een verzoek op grond van de Wet openbaarheid van bestuur openbaar was gemaakt.