Politie zoekt met helikopter naar nieuwe drones

Schermafdruk uit promotievideo AscTec

Bij een experiment met drones gaat “één en ander mis” en wordt door de KLPD een helikopter opgetrommeld om de verloren drones terug te vinden.

In 2009 liet de Rotterdamse politie een ontwikkelaar van drones een aantal van de onbemande vliegtuigjes proefdraaien op basis van scenario’s uit de praktijk. De politie onderzocht onder meer of het mogelijk was om bij een 112-melding een drone vooruit te sturen zodat de gealarmeerde agenten beter geïnformeerd ter plaatse konden komen. De proef faalde, want de drones raakten zelf de weg kwijt:

Echter gaat er één en ander mis en de UAV verdwijnt van het scherm in de omgeving van de Nieuwe Waterweg. Gezien de laatste positie moet hij in de duinen aldaar liggen. Andere UAV opgestart teneinde de neergestorte UAV op te sporen. Ook deze verdwijnt door een storing. Door [censuur] (KLPD) wordt de KLPD Helicopter [sic] geregeld die een zoek akie [sic] inzet.

Uiteindelijk wordt één van de drones teruggevonden, de ander is missing in action. De Rotterdamse politie zag voor de drones “vooralsnog geen toepassing”. Dat zal nu wel anders zijn.

Het amusante verhaal komt uit één van de documenten die openbaar werden na een beroep op grond van de Wet openbaarheid van bestuur. Daaruit blijkt dat de Amsterdamse politie in 2011 kort de aanschaf van een nieuwe drone onderzocht. Dat was nodig nadat het vorige onbemande vliegtuigje van de hoofdstedelijke politie, de AirRobot, als gevolg van storingen niet meer kon worden gebruikt. Tot dan toe was er met de AirRobot slechts een aantal experimenten uitgevoerd en is de drone een paar keer ingezet, onder meer bij de ontruiming van kraakpanden.

Daarom zocht de politie naar een vervanger van het “Undemand Air System”. Het Amsterdamse korps overwoog de AscTec Falcon 8 als vervanging voor de AirRobot. Een populair keuze want ook de Landelijke Eenheid beschikt er over drie. De Amsterdamse politie is enthousiast over de drone omdat meer dan twee van de acht motoren moeten uitvallen wil de drone niet meer veilig geland kunnen worden. Ook de Microdone MD4-1000 lijkt te zijn overwogen. De Koninklijke Marechaussee heeft er ook al één, maar haar ervaringen waren destijds zeer beperkt. Uiteindelijk schaft de het korps helemaal geen nieuwe drones aan. Ze wacht liever op de vorming van de Nationale Politie.

De politie maakte documenten openbaar na het aantekenen van bezwaar op een eerdere beslissing op een verzoek op grond van de Wet openbaarheid van bestuur. Het gaat om een verslag van een proef met UAV’s (21 april 2009), de factuur van 25 juni 2010 en de factuur van 5 oktober 2010 voor de reparatie van de AirRobot, de slides van de presentatie Use of UAS within the Dutch police op de European UAS Conference (1 juli 2010) en het rapport Vervanging UAS (12 april 2011).