Verdacht volgens de Haagse Pandbrigade

In een serie van drie artikelen belicht Dimitri Tokmetzis het werk van de Haagse Pandbrigade. In het eerste deel gaat hij in op het criterium "verdacht".

In het deel Verdacht volgens de Haagse Pandbrigade schrijft hij:

Met een google maps-achtige applicatie wordt op een huizenblok ingezoomd en worden enkele gemeentelijke databestanden doorgespit. Daar rolt een lijst met risicopanden uit die in aanmerking komen voor een huisbezoek. Het systeem dat dit proces moest doen, werd in 2007 opgeleverd. Het zou automatisch risicoscores aan panden hangen, maar het heeft nooit goed gefunctioneerd.

In de praktijk gaat het er daarom minder flitsend aan toe. De backoffice neemt op dit moment handmatig twee excelbestanden door. De eerste is een lijst met codes van de gemeentelijke basisadministratie. Die lijst vertelt wie er op een adres behoren te wonen.

Als er meerdere codes 6 op een adres ingeschreven staan, oftewel meerdere alleenstaanden, dan wordt er een huisbezoek afgelegd. Dat kan erop duiden dat sprake is van illegale kamerverhuur. In de praktijk betekent dat als je een huisgenoten hebt (bijvoorbeeld andere studenten) dat je bezocht wordt. Ook gezinnen met één of meerdere alleenstaanden op dat adres worden bezocht.

Met zulke ruime criteria is het dan ook niet zo vreemd dat de aantallen te bezoeken panden gigantisch zijn. Tussen oktober 2005 en maart 2007 zijn alle 25.935 adressen in Rustenburg, Oostbroek, Regentesse-en Valkenboskwartier digitaal geschouwd. Bij 7955, dus een derde, van de adressen gaf de uitkomst van de schouw aanleiding om een bezoek aan het pand te brengen.

Een actie houdt in: elke vorm van communicatie tussen burgers en één van de diensten van de gemeente Den Haag ten einde overtredingen van de geldende wet- en regelgeving op te heffen. Over de zwaarte van de overtreding wordt niets gezegd.

Eén van de brigadiers vertelde me dat het aantal geconstateerde overtredingen bij huisbezoeken tegenvalt. Dat komt omdat de gemeentelijke basisadministratie boordevol fouten zit.