Nieuw centrum NFI analyseert grote hoeveelheden digitale informatie

Het NFI heeft een nieuwe "productgroep" gelanceerd. Kecida is een  ‘kennis- en informatiecentrum voor intelligente data-analyse’ en moet grote hoeveelheden digitale informatie efficiënt kunnen analyseren.

In het artikel Opsporing verplaatst naar internet in de Volkskrant:

[…] waar het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) een nieuwe ‘productgroep’ lanceerde: Kecida, een ‘kennis- en informatiecentrum voor intelligente data-analyse’. Bij Kecida werken experts die met speciale software digitale datastromen aan elkaar koppelen en analyseren.

‘Het belang van datasporen is sterk toegenomen’, zegt Tjark Tjin-A-Tsoi, algemeen directeur van het NFI. ‘Iedereen laat steeds meer sporen achter: sms’jes, e-mails, berichten op internet, we worden geflitst als we te hard rijden, op straat hangen veel camera’s. Databases waarin deze informatie is opgeslagen, kun je zien als een virtuele plaats delict. Wij zoeken daar gegevens die delictgerelateerd zijn, we stellen die veilig en analyseren ze. Dat doen we om de politie en de AIVD te ondersteunen.’

Volgens de baas van het NFI heeft intelligente data-analyse ‘onvoorstelbaar veel potentieel’. ‘We kunnen in de toekomst veel meer informatie verzamelen. Als we daarvoor geautomatiseerde systemen gebruiken, kan dat een stuk efficiënter dan nu.’ Punt van aandacht is volgens hem wel dat de technologische ontwikkelingen zo snel gaan dat de huidige regelgeving het niet altijd bijhoudt.

‘Dit verhaal heeft ook een andere kant’, erkent Tjin-A-Tsoi. ‘Het is toch een beetje Big Brother is watching you. Ik verwacht dat veel mensen het doodeng vinden als ze beseffen wat we allemaal kunnen met informatie uit databases. Geleidelijk zullen ze inzien dat het voordelen heeft, bijvoorbeeld omdat het helpt om nieuwe aanslagen te voorkomen.’