Politie wil zelf ook mogen hacken

De politie moet de bevoegdheid krijgen om computers van criminelen op afstand over te kunnen nemen. Hiervoor is echter een wetswijziging nodig, daar wordt al enige tijd over gepraat.

Webwereld schrijft in Politie legt Nederlands botnet plat:

De nationale recherche werkte in het onderzoek samen met het Nederlands Forensisch Instituut, het IT-beveiligingsbedrijf Fox IT en Govcert.nl, het computer emergency responseteam van de overheid. Zij brengen nu de gebruikers van de geïnfecteerde computers op de hoogte en geven advies over de verwijdering van het virus van de computer.

Ronald Prins van Fox IT vertelt in tv-programma Nieuwsuur (op 1:34 minuten) dat de politie hiervoor het botnet zelf gebruikt. Gebruikers van besmette pc's krijgen via de geïnstalleerde malware een melding dat hun computer is gekaapt.

Prins pleit er ook voor dat de politie de bevoegdheid moet krijgen om 'terug te hacken'. "Om computers in het buitenland van die criminelen te kunnen overnemen. In feite moeten ze de bevoegdheid krijgen om terug te hacken." […] Lodewijk van Zwieten, landelijk Officier van Justitie aanpak cybercriminaliteit, voelt wel wat voor die uitbreiding van de politiebevoegdheden.

In het artikel Politie aast op vergaande hack-bevoegdheid schrijft Webwereld:

Toen werden de slachtoffers naar een webpagina gestuurd waarop de waarschuwing stond, net als nu het geval is voor Bredolab. Dit valt niet onder computervredebreuk, omdat er niets wordt aangepast op de besmette pc. Inmiddels heeft de politie 100.000 Bredolab-slachtoffers gewaarschuwd dat hun computer deel uitmaakt van een botnet. Er zijn via internet 55 aangiftes gedaan door gedupeerden.