Nog geen beslissing inzake klacht privacyschending OV Chipkaart

Na acht maanden kan het CBP nog altijd geen uitsluitsel geven in een klacht van studenten over vermeende privacyschendingen door de OV Chipkaart. Het CBP houdt het erop dat de lange tijdsduur een gevolg is van het feit dat er veel partijen bij betrokken zijn en dat "het een heel ingewikkelde zaak is". 

Trouw schrijft in het artikel Privacywaakhond worstelt met ov-chipkaart studenten:

De privacywaakhond CBP slaagt er maar niet in om een klacht van studenten over de privacyschending door de ov-chipkaart af te handelen. Na driekwart jaar kan een woordvoerster niet meer zeggen dan dat de kwestie 'de hoogste prioriteit' heeft maar dat er geen datum is te noemen waarop de studenten antwoord krijgen.

Studenten kunnen niet kiezen voor een anonieme ov-chipkaart, ze krijgen altijd een persoonlijke. Ze hebben in principe een onbeperkt reisrecht maar moeten desondanks altijd in- en uitchecken, en dus bekend maken wanneer ze waarheen reizen. Dat vinden ze een inbreuk op hun privacy, terwijl ze ook protesteren tegen het jarenlang bewaren van hun reisgegevens en het mogelijk gebruik van die gegevens voor marketingdoeleinden.

Ze hebben daarom in februari het College Bescherming Persoonsgegevens gevraagd om de openbaar vervoerbedrijven in Nederland 'onmiddellijk' te verbieden van studenten privacygevoelige gegevens te eisen bij gebruik van de ov-chipkaart. Na een maand vroeg het CBP om aanvullende informatie van de studenten, die binnen twee weken geleverd diende te worden. Anders zou hun verzoek vervallen. […]

Ondertussen was de ov-chipverplichting voor studenten half maart ingevoerd. Ruim drie maanden later, en dus na drie maanden schending van hun privacy, trokken de studenten maar weer eens aan de bel bij de privacywaakhond. Het CBP meldde half juli dat de ov-bedrijven toch een 'redelijke termijn' voor hun reactie moest worden gegund.

Weer vier maanden later heeft het CBP nog altijd niets van zich laten horen. "Het heeft bij ons de hoogste prioriteit", meldt de woordvoerster van het CBP nu desgevraagd. […] "Maar ik kan u verzekeren dat onze conclusies nu binnen afzienbare termijn bekend kunnen worden gemaakt", aldus het CBP. Wat 'afzienbaar ' is, kan het CBP niet zeggen.

Het CBP houdt het erop dat de lange tijdsduur een gevolg is van het feit dat er veel partijen bij betrokken zijn en dat "het een heel ingewikkelde zaak is".