CBP vreest fraude met vingerafdrukken

Het College Bescherming Persoonsgegevens is bang voor fraude met vingerafdrukken als ze worden opgeslagen in een centrale database. Het ministerie vindt het veel te vroeg voor die discussie, omdat het slechts om een voorstel gaat.

In het artikel CBP vreest fraude met vingerafdrukken op Nu.nl:

Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) is bang voor de risico’s van de opslag van vingerafdrukken in een centrale database. Dat zegt voorzitter Jacob Kohnstamm vrijdag in het Vara-programma De Ombudsman. Een van de gevaren is volgens Kohnstamm het hacken van de door het ministerie van Binnenlandse Zaken voorgenomen database met vingerafdrukken van alle Nederlanders. […]

"Nederlandse burgers worden bovendien als potentiële criminelen gezien", zegt Kohnstamm. Het CPB acht de vingerafdrukkenopslag in strijd met het Europees verdrag van de rechte van de mens en noemt het een schending van de privacy.

Volgens woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken Vincent van Steen is veel te vroeg om over dergelijke risico’s te speculeren. "De database is er immers nog helemaal niet, het is nog slechts een voornemen", zegt hij tegen NU.nl.

Als het nog slechts een voorstel is, dan is het toch juist het uitgelezen moment om het over zulke risico's te hebben?