Nederland tekent akkoord uitwisseling DNA-gegevens VS

Door een nieuw verdrag tussen Nederland en de Verenigde Staten kunnen misdadigers sneller worden opgespoord. Het verdrag maakt de uitwisseling van gegevens over DNA-profielen en vingerafdrukken van verdachte personen mogelijk.

Het Ministerie van Veiligheid en Justitie schrijft in het persbericht Snellere opsporing misdadigers door nieuw verdrag met VS:

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie en Deputy Secretary Jane Holl van het Department of Homeland Security hebben het Prevention and Combating of Serious Crime-verdrag (PCSC) op 19 november getekend op het ministerie van Veiligheid en Justitie. […] Het verdrag zal nu ter goedkeuring aan het Parlement worden voorgelegd.

Het verdrag bepaalt dat Nederland en de Verenigde Staten op individuele basis gegevens kunnen opvragen over DNA-profielen en vingerafdrukken, die zijn afgenomen van verdachten. Ook DNA-profielen en vingerafdrukken die bij een misdrijf zijn aangetroffen, zonder dat er een verdachte in beeld is, kunnen worden vergeleken. De landen krijgen hiervoor, via een nationaal contactpunt, toegang tot elkaars databases met linkgegevens over vingerafdrukken en DNA-profielen. Tijdens deze procedure zijn de DNA-profielen en vingerafdrukken uitsluitend gekoppeld aan een registratienummer (referentie) en niet te herleiden tot de identiteit van de betrokken persoon. Zodra er een ‘match’ is aangetroffen, moet het land de bijbehorende persoonsgegevens via een rechtshulpverzoek opvragen.

De landen sturen elkaar op dit moment al verzoeken om matching van DNA-profielen en vingerafdrukken bij misdrijven, maar het matchen gebeurt handmatig en de afhandeling duurt vaak lang. 

De verdragslanden bepalen zelf welke vingerafdrukken en DNA-profielen in de Nederlandse databank worden opgenomen. In Nederland gaat het om gegevens rond feiten die strafbaar zijn gesteld met een vrijheidsstraf van vier jaar of meer.