BoF: waardeloze inbreng voor Europese evaluatie bewaarplicht

Ook Bits of Freedom beoordeeld de Nederlandse inbreng voor de Europese evaluatie van de bewaarplicht als waardeloos.

Bits of Freedom schrijft in Waardeloze inbreng Justitie voor Europese evaluatie bewaarplicht:

Vervolgens schrijft Justitie – zonder enige onderbouwing – dat de gegevens in  65% van alle opsporingsonderzoeken gebruikt worden. Maar volgens de wet mag deze persoonlijke informatie van telecomgebruikers alleen opgevraagd worden in het geval van specifieke onderzoeken naar ‘ernstige strafbare feiten’. Is het gebruiken van bel- en internetverkeer eerder de regel dan de uitzondering in Nederland? De inbreng doet vermoeden van wel.

We kunnen constateren dat Justitie geen beeld heeft van de effectiviteit van de bewaarplicht. En dat Justitie geen beleid maakt op grond van gedegen analyse, maar op grond van een gevoel dat beschikbaarheid van informatie wel handig is.