Zes maanden locatiegegevens uit mobiele telefoon

Een Duitse politicus heeft inzage gekregen in de persoonsgegevens van zijn mobiele telefoon. De gegevens werden door een Duitse krant zeer inzichtelijk gemaakt.

Bits of Freedom schrijft in het artikel Eindelijk inzicht: wat verraadt de bewaarplicht over jou?:

Malte Spitz, een Duitse politicus van de Groenen, heeft in de zomer van 2009 zijn telecomgegevens bij T-Mobile opgevraagd. Hij kreeg een overzicht van al zijn in- en uitgaande oproepen en sms’jes, de duur van de verbinding met het internet en zijn locatiegegevens. De Duitse kwaliteitskrant Zeit heeft deze geografische gegevens gekoppeld aan openbaar toegankelijk informatie (Twitter, blog, website) en hier een interactieve grafiek van gemaakt die deze data combineert en visualiseert.

Hiermee zijn zes maanden van een Duitse politicus nauwgezet in beeld gebracht. Bezoek zelf eens de website, druk op play en loop een paar dagen met Malte Spitz mee. Je zult zien dat agenten niet alleen weten wat jij de afgelopen twaalf uur doet, maar ook precies weten wat jij de afgelopen twaalf weken hebt gedaan.