“Weerstand tegen data-opslag groeit”

De weerstand tegen de ongebreidelde groei in het aantal databanken van de overheid is aan het groeien. Eerder deze week werd duidelijk dat de Eerste Kamer niet zal instemmen met het Elektronisch Patiëntendossier. 

In het artikel Weerstand tegen data-opslag groeit in Trouw:

De overheid gedraagt zich als Big Brother, zeggen tegenstanders. We proberen alleen levens te redden, zegt de minister. De tegenstanders hebben de slag gewonnen nu de Eerste Kamer volgende week tegen het Elektronisch Patiëntendossier (EPD) zal stemmen. Een belangrijke reden: de privacy van de patiënten is niet gegarandeerd.

Het is niet de eerste keer dat de Eerste Kamer aan de rem trekt omdat de privacy van de burgers niet is gewaarborgd. Zo hadden de senatoren eerder kritiek op de verplichte invoering van de 'slimme meter', een apparaat dat het energieverbruik digitaal bijhoudt – en inzichtelijk maakte voor derden. Ook zorgde de Eerste Kamer ervoor dat gegevens van telefonisch en internetverkeer korter worden bewaard.

Jacob Kohnstamm, voorzitter van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP), ziet nog geen einde aan de neiging van de overheid om gegevens van burgers te verzamelen – en te gebruiken. "De overheid heeft de onlogische neiging om een databank te beginnen als er een probleem is. Het is haast een pavlovreactie: als we maar gegevens verzamelen, dan is het opgelost. Maar als je een speld zoekt, is het niet effectief er eerst een hooiberg omheen te bouwen."