Ombudsman onderzoekt verzamelen gegevens supporters

Afbeelding: Jos van Zetten

De Nationale Ombudsman start een onderzoek naar het fotograferen door de politie van alle voetbalsupporters rondom stadions. Wat er met deze foto’s gebeurt en in welke systemen persoonsgegevens van supporters worden opgeslagen, zal duidelijk moeten worden uit het onderzoek.

Dat schrijft de Nationale Ombudsman in het persbericht Ombudsman onderzoekt verzamelen van persoonsgegevens voetbalsupporters:

Het eerste incident is beschreven in het recente rapport 2011/112, het tweede is het fotograferen van alle supporters voor aanvang van de wedstrijd Feyenoord-AZ van 2 april jl. De ombudsman heeft de politie Rotterdam-Rijnmond, de politie Amsterdam-Amstelland en het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme vandaag om een reactie gevraagd. Begin van de zomer komt de Nationale ombudsman met een analyse.

Onlangs bracht de Nationale ombudsman een rapport uit naar aanleiding van een klacht over het fouilleren en het vragen om identificatie van alle in een Amsterdams cafĂ© aanwezige voetbalsupporters (2011/112 van 12 april 2011). De Nationale ombudsman concludeert in dit rapport dat de politie strafvorderlijke bevoegdheden uit de Wet wapens en munitie ten onrechte heeft gebruikt. Bovendien vindt hij dat onvoldoende is gemotiveerd waarom alle bezoekers zich moesten identificeren. Brenninkmeijer: ‘Het heeft er alle schijn van dat dit alleen is gedaan met als doel de aanwezigen te registreren in het informatiesysteem van de politie.’