Gemeenten mogen vingerafdrukken niet vernietigen

Afbeelding: Fingerprints van Kevin Dooley | Licentie: CC BY 2.0

Gemeenten mogen de reeds opgeslagen vingerafdrukken niet zomaar vernietigen. Zij moeten daarvoor wachten op instructies van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

In het artikel Gemeenten mogen vingerafdrukken niet vernietigen op Binnenlands Bestuur:

De opslag van vingerafdrukken bij het aanvragen van een paspoort mag van de baan zijn, dat betekent niet dat gemeenten de al opgeslagen afdrukken zo maar mogen vernietigen. Niet alleen de landelijke opslag maar ook de bestaande decentrale databanken vallen onder het ministerie van Binnenlandse Zaken.

De VNG vraagt zich bijvoorbeeld af of de banken met terugwerkende kracht geleegd kunnen worden, maar ziet de vernietiging toch meer als een taak van het Rijk.  ‘Gemeenten kunnen zelf niet in de RAAS-systemen wijzigingen aanbrengen. Daartoe is een opdracht van het ministerie nodig. We wachten op meer duidelijkheid hierover’, stelt een woordvoerder.