Aankondiging brief over meldplicht datalekken

Afbeelding: DSC02851 van Tom Page

Staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie) stuurt op korte termijn een brief naar de Tweede Kamer met de concrete plannen voor een meldplicht voor datalekken.

In het persbericht Meldplicht bij verlies persoonsgegevens schrijft het ministerie:

De regeling is een aanpassing van de Wet bescherming persoonsgegevens en gaat gelden voor bijvoorbeeld de Sociale Verzekeringsbank, de Belastingdienst, het UWV, banken en verzekeringmaatschappijen.

De Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) kent straks een meldplicht datalekken. Door een beveiligingsfout kunnen grote hoeveelheden persoonsgegevens op straat belanden. De personen achter de gegevens moeten in zo’n geval snel worden ingelicht omdat hun privacy in het geding is. Ook de toezichthouder, het College bescherming persoonsgegevens (Cbp), krijgt een melding over het incident.

Ook maakt het kabinet verwerking van persoonsgegevens mogelijk bij levensbedreigende situaties, waarvoor indien nodig de geheimhoudingsplicht moet wijken, bijvoorbeeld bij zeer schrijnende gevallen van kindermishandeling.

Om het gebruik van cameratoezicht  te stimuleren, mogen burgers en bedrijven de beelden die zij voor hun eigen veiligheid opnemen 4 weken bewaren in plaats van de huidige 24 uur, zonder voorafgaande melding aan het Cbp. Er is dan meer tijd voor aangifte als strafbare feiten zijn vastgelegd of voor verbetering van hun veiligheid.