Proef: politie volgt overval live

Winkeliers in Rotterdam kunnen bij wijze van proef tijdens een overval de politie met hun bewakingscamera's laten meekijken. 

In het artikel Politie kan overval live volgen via winkelcamera's op Tweakers:

Winkeliers in Rotterdam kunnen bij wijze van proef tijdens een overval de politie met hun bewakingscamera's laten meekijken. Daarnaast zullen tijdens oudjaar diverse hulpdiensten met camera's worden uitgerust. In totaal doen achttien winkels aan de pilot mee. Mocht een deelnemende winkelier gedurende de proefperiode worden overvallen, dan kan hij met een druk op een knop de beelden daarvan rechtstreeks naar de centrale meldkamer van de politie doorsturen. De meldkamer kan dan zelf naar naburige camera's doorschakelen, om zo vluchtende overvallers te kunnen volgen. De politie kijkt nog of het nodig is de beelden live naar politiewagens door te sturen. De Rotterdamse politie hoopt met de camerabeelden, die haarscherp zouden zijn, het aantal overvallen terug te kunnen dringen. Dit jaar zijn er in de havenstad al 210 overvallen gepleegd, zo meldt Trouw. Niet alleen winkeliers schaffen de nieuwste camerasystemen aan, ook steeds meer politiekorpsen investeren in nieuwe opnameapparatuur. Zo zullen tien tot vijftien korpsen van zogeheten bobbycams worden voorzien. Per korps gaat het om vijf tot acht stuks. Agenten kunnen de minuscule camera's op hun helm of pet plaatsen. De politie wil de camera's tijdens de komende oudejaarsavond en -nacht gaan inzetten. […] Een eerdere proef met de bobbycams bij het politiekorps Haaglanden zou zeer succesvol zijn verlopen, zo schrijft de Telegraaf. Volgens de politie heeft het opnemen van beelden twee voordelen: de burger weet dat de agent in zijn bejegening rekening zal houden met een draaiende camera, terwijl eventuele klagers met de beelden geconfronteerd kunnen worden. Verder zou de bobbycam het escalatiegevaar van potentieel gevaarlijke situaties kunnen indammen. De beelden mogen tijdens een eventuele rechtszaak als bewijs dienen.