Cyberangels.nl

schermafdruk bbc.co.uk article (connecting cyberangels to megaprovider)

Op 3 juli 2003 werd de domeinnaam cyberangels.nl geregistreerd door spamvrij.nl. Voorheen behoorde de domeinnaam toe aan een bedrijf dat zich Cyberangels noemde en een grote verzender van spam was.

Achtergrond

Het bedrijf Cyberangels faciliteerde de verzending van grote hoeveelheden spam (ongevraagde bulk e-mail). Een van de klanten van Cyberangels was Superzonda, die destijds verantwoordelijk wordt gehouden voor 20 tot 30 miljoen spams per dag. Aanvankelijk was het onduidelijk wie er achter Cyberangels zat, de informatie uit de domeinnaam registratie bij de SIDN was vervalst. Langzaam wordt steeds meer duidelijk over de achtergrond van het bedrijf en op een gegeven moment was het onomstotelijk bewezen: Cyberangels werd gerund door Megaprovider, een bedrijf van Martijn Bevelander. Bevelander had al naam en faam gemaakt als kaper van domeinnamen. In maart 2002 ging zijn bedrijf Bevelander Internet Services failliet.

Nadat de BBC een verhaal over Superzonda publiceerde en in het onderzoek ook op Bevelander en Cyberangels was gestoten, kwam het onderzoek naar Cyberangels in een stroomversnelling. Bevelander ontkende het meeste, gaf soms wat toe en ontkende uiteindelijk alles. Vanzelfsprekend dreigde hij met rechtszaken, maar bleef het ook weer daarbij. Steeds meer Nederlandse ISP stoppen met het aannemen van het verkeer uit het netwerk van Megaprovider. In een laatste poging om uit het vizier te blijven zegt hij de registratie van de domeinnaam cyberangels.nl op. Die naam wordt daarop snel geregistreerd door spamvrij.nl, met als gevolg dat ze inzage krijgt in de e-mails die aan Bevelander wordt gestuurd.

We feel that the name ¬ęCyberangels¬Ľ suits us better, anyway. After all, we’re cleaning the net to keep it workable. And we’re doing that angelically, with beatific smiles, occasionally hitting a spammer with a harp.

De website cyberangels.nl staat om historische redenen altijd nog online.