Man onterecht als overvaller vermeld op overvallersgezocht.nl

De politie Amsterdam-Amstelland en het Openbaar Ministerie hebben de privacy van een man geschonden door zijn foto en signalement onterecht op de website overvallersgezocht.nl te vermelden.

In het persbericht Man onterecht als overvaller vermeld op overvallersgezocht.nl van de Nationale Ombudsman:

De politie Amsterdam-Amstelland en het Openbaar Ministerie hebben de privacy van een man geschonden door zijn foto en signalement onterecht op de website overvallersgezocht.nl te vermelden. […]

Als de politie iemands signalement op een website plaatst, mag er geen twijfel over bestaan dat zo iemand iets strafbaars heeft gedaan, aldus de ombudsman. Zo'n vermelding op internet heeft namelijk grote gevolgen voor iemands privacy. De vermelding kan eenvoudig worden verspreid, bewerkt en niet of moeilijk worden verwijderd. In het geval van deze man bestond wel degelijk twijfel over de strafbaarheid van zijn handelen. Bovendien hebben de politie en het Openbaar Ministerie zich volgens de ombudsman niet aan de regels gehouden die gelden voor vermelding van opsporingsberichten. Zo is het opsporingsbericht niet eerst vermeld op de officiële politiewebsite Politie.nl en ging het niet om een gepleegd delict of poging tot diefstal met geweld of bedreiging.

Het rapport van de ombudsman is ook op de website gepubliceerd.